Jeśli zastanawiacie się, czy można upiec w domu pyszną bagietkę, dzisiaj wieczorem nastawcie ciasto a rano sami się przekonacie, że można !!! Przepis zaczerpnęłam stąd, wychodzą z niego 4 idealne bagietki, których nie będziecie mogli przestać jeść. Po tym jak zjecie pierwszą z masłem, kolejne proponuje nafaszerować typowymi dla wietnamskich kanapek bahn mi dodatkami i zjeść na lunch w oczekiwani na świąteczne smakołyki 🙂
SKŁADNIKI NA BAGIETKI:
- 400 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- ok. 300 ml letniej wody
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. ciasto podwoi swoją objętość. Na obsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i składając brzegi pod spód formujemy kulę. Ciasto zawijamy w ściereczkę i ponownie odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 4 paski. Przenosząc kawałki ciasta na blachę rozciągamy je tak, aby powstała bagietka. Bagietki nacinamy w kilku miejscach na skos, smarujemy oliwą i opcjonalnie posypujemy gruboziarnistą solą, czarnuszką, otrębami. Pieczemy ok. 20-25 min. Czekamy tylko chwilkę, aż lekko przestygną i zajadamy z masłem, lub robimy najlepszą kanapkę świata Bahn Mi.
Wariacja nt. Bahn Mi:
- 100 g stek wołowy usmażony wedle uznania i pokrojony w cienkie plastry
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pikantnej pasty sriracha
- kolendra
- ogórek świeży
- mięta
- limonka
- chilli
- czosnek
Bagietkę przekrawamy na pół i smarujemy mieszanką majonezu z srirachą, delikatnie podgrzewamy w piekarniku i natychmiast wykładamy mięso, warzywa i zioła, podajemy z limonką zimnym piwem!
Odjazdowa bagietka ! Koniecznie muszę zrobić:))
TAK!!!
Magdaleno ja znowu o tych bagietkach, nie mam drożdży w proszku tylko świeże, jakoś sobie to przeliczę ale czy ciasto też tak długo powinno rosnąć (tzn przez całą noc) ? i czy można piec na kamieniu do pieczenia pizzy czy lepiej nie bo wyjdą ohydne ?
pozdrawiam
dobra już upiekłem, wyszły super !!!
Uff, bardzo, bardzo się ciesze!!! To ciasto powinno tyle leżakować, jego struktura po upieczeniu wychodzi dużo lepsza. Sorry wczoraj nie zaglądałam tutaj i nie zauważyłam Twoich pytań :-))