PASTA: WSZYSTKO CO KOCHAM

Świeży makaron
Świeży makaron

Przymusowa kwarantanna na razie jest dla mnie bardzo przyjemna. W zasadzie mam tyle pracy i pomysłów jak spędzić ten czas, że nie mam na nic czasu. Oprócz gotowania co jest oczywiste, uczę się jogi twarzy, mam w planach wyszlifować stół – polecam śledzić instagram, to może być beczka śmiechu – przesadziłam wszystkie rośliny, zrobiłam rozsady, czytam w łóżku, gapię się przez okno, nie oglądam filmów i serialii, ale za to odbieram dziesiątki telefonów. To ostatnie cieszy mnie najbardziej, dawno nie miałam tak dobrego kontaktu ze znajomymi, przyjaciółmi, rodziną. Nagadać się nie możemy i o dziwo wirus nie jest głównym  naszym tematem, ale to jak on nas zmieni. Trzymam kciuki za naszą refleksyjność i odrodzenie, w końcu zawsze na końcu jest dobrze 😉 Tymczasem zaczęcam Was do przygotowania tej mega prostej i mojej ulubionej pasty, jest pikantnie, kwaśno, słono i cudownie błogo. Rozpieszczajcie się na kwarantannie, bardzo Was o to proszę 🙂

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • makaron z tego przepisu, lub świeży gotowy makaron

SOS:

  • 6 filecików anchovis
  • 30 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka peperoncino
  • skórka parmezanu
  • 6 dużych kaparów pokrojonych na pół
  • 2 listki laurowe najlepiej świeże
  • 1 puszka – 400 g – pomidorów San Marzano drobno pokrojonych

DODATKI:

  • kilka listków bazylii
  • parmezan i bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Na oleju smażymy anchovis aż zaczną się rozpadać, dodajemy czosnek i intensywnie mieszamy aby się nie przypalił. Na patelnię dodajemy pomidory i ok. 200 ml wody. Do sosu dorzucamy skórkę z parmezanu, listki laurowe, papryczkę i gotujemy ok. 15-20 min, aż mocno się zredukuje.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pamiętajmy, że domowy, świeży makaron gotuje się dużo szybciej niż suszony. Lekko twardy makaron dodajemy do sosu pomidorowego z łyżka wody spod gotowania i pozwalamy mu dojść w sosie.

Bułke tartą prażymy na suchej patelni na brązowo i mieszamy ze startym parmezanem. Makaron podajemy posypany bułkę z parmezanem i świeżą bazylią. Pycha!

Pasta fresca
Pasta fresca
Tagiatelle z sosem pomidorowym
Tagiatelle z sosem pomidorowym

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *