BIAŁY BARSZCZ NA DOMOWYM ZAKWASIE

Barszcz na zakwasie
Barszcz na zakwasie

Łódzka kuchnia regionalna nie jest specjalnie wysublimowana. To raczej proste robotnicze dania. Prażoki, śledzie w bułce, knedle ze śliwkami podawane z mięsem i młodą kapustą i mój faworyt zalewajka czyli zupa na gwoździu! U mnie w domu zalewajka okraszana była smażoną cebulą, w wielu miejscach podawana jest z białym serem, a zcasem nawet z boczkiem. Ja jestem jej fanką w wersji wege. Poniższy barszcz to zupa środka, coś pomiędzy zalewajką a białym barszczem. Zakwas zrobiłam na mąkach razowych jest przyjemnie ciężki i intensywny. Zupa jak an kryzysowe czasy przystało jest bez okrasy, nawet jej nie zabieliłam, zjedliśmy ją z chlebem z masłem i powiem Wam, że dawno nie miałam takiego zadowolenia:-) Kiście, kwaście, fermentujcie na potęgę, nie wiadomo kiedy znowu znajdziemy na to czas!

SKŁADNIKI NA ZAKWAS:

  • 5 listków laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej razowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka wody spod ogórków kiszonych
  • 0,5 l letniej wody

BULION:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku
  • kawałek pora
  • ćwiartka selera
  • pieprz
  • 4 suszone grzyby
  • majeranek
  • 5 ziemniaków
  • opcjonalnie 70 ml kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zakwasu mieszmay w słoiku i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4 – 5 dni codziennie mieszając zakwas. Gotowy zakwas będzie mocno kwaśny.

ZUPA:  Grzybki namaczamy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Warzywa pieczemy w piekarniku aż będą mocno zrumienione, wręcz spalone.

Do dużego garnka przekładamy upieczone warzywa, listki laurowe i grzyby wraz z wodą spod moczenia i zalewamy je 2 2,5 litrami zimnej wody. Bulion doprawaiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1,5 godziny. Gotowy bulion odcedzamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 min i dodajemy dobrze wymieszany zakwas. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Jeśli lubicie zabielany barszcz do kubeczka ze śmietaną dodajcie gorącą zupę, zahartujcie śmietanę i wlejcie ją do barszczu. Pycha!

Zakwas
Zakwas
Barszcz biały
Barszcz biały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *