OBŁĘDNY DOMOWY MAKARON

6

3Domowy makaron wbrew pozorom nie jest trudny, ani pracochłonny do zrobienia, a smakuję absolutnie wyśmienicie. Pomimo, że na rynku dostępnych jest bardzo wiele marek gotowych, dobrej jakości past to zachęcam to spróbowania wersji własnoręcznie ugniecionej.  Oprócz ogromnej satysfakcji zdobędziemy podziw i uznanie domowników:)

 

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja duże wiejskie
  • 400 gram mąki ’00’
  • mąka do posypania stolnicy

Do przygotowania ciasta używam robota kuchennego, co niewątpliwie ułatwia cały proces. Jeśli również korzystacie z robota, wystarczy do dzierzy wsypać mąkę i wbić jaja, nastawiamy robota i wracamy kiedy ciasto jest ugniecione. Jeśli jednak zagniatamy ciasto ręcznie – wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy jajka i początkowo mieszamy wszystko za pomocą widelca. Kiedy jajka są roztrzepane z mąką, zagniatamy ciasto, aż uzyka jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut, aby odpoczęło i przygotowujemy miejsce wałkowania. Stolnica musi być posypana dobrze mąką, odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy najcieniej jak potrafimy, przesypujemy rozwałkowany placek szczodrze mąką, zwijamy w rulon i tniemy w zależności od potrawy w jakiej chcemy użyć makaron. Korzystając z robota kuchennego,  nastawiam przystawkę do wałkowania na 6-sty poziom, ciasto wychodzi idealne. Istotne jest, aby ciasto z którego nie korzystamy było cały czas przykryty ściereczką – ma ono tendencje do bardzo szybkiego obsychania. Świeży makaron gotuje się dużo szybciej, niż suszony, dlatego trzeba być bardzo czujnym, aby nie przegotować naszej pasty. Gotowy makaron możemy wysuszyć i przechowywać przez wiele tygodni.

makaronowy tryptyk

Tags from the story
,

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *