MUS CZEKOLADOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I JAGODAMI

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy

Nie musicie czekać na święta, żeby zrobić ten mus 😉 Ja niestety mam ogromną słabość do czekolady i deser bez niej uważam za deser stracony, dlatego ten mus to dla mnie idealne połączenie – trochę pysznych i zdorwych owoców + gorzka czekolada – nie mogło być lepiej. Czym lepszej jakości śliwki kupicie tym krócej musicie je namaczać, ja miałam bardzo wilgotne, mięsiste kalifornijskei śliwki, które już po godzinie były idealne do użycia. Jagody w syropie zrobione przez Tatę, pięknie wykończyły deser. Z tych proporcji wyszły 3 pucharki – idealna dawka na wieczór ;-))))

PRZEPIS NA MUS CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
  • 3 jaja od wolnych kurek!
  • 9 suszonych śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 30 ml whisky – opcjonalnie
  • 1 pomarańcza

GANACHE:

  • 30 g czekolady
  • 1 łyżka jagód z sokiem
  • 1 łyżka mleka

DO PODANIA:

  • dodatkowa porcja jagód
  • wiórki czekoladowe
  • kakao

Śliwki namaczamy w whisky i soku z pomarańczy przez min. godzinę.

Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Delikatnie, partiami dodajemy białko do czekoladowej masy.

Na dnie pucharków układamy śliwki z odrobiną sosu, zalewamy musem czekoladowym i wstawiamy na godzinę do lodówki. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, mieszamy z jagodami i śmietanką, studzimy. Na schłodzony mus wykładamy ganache i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy posypany wiórkami czekoladowymi z extra porcją jagód.

Mus z gorzkiej czekolady
Mus z gorzkiej czekolady

 

8 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *