ŚWIĄTECZNY KARP W POMIDORACH

karp w pomidorach

W tym roku przepisy świąteczne szykuję dla Was z dużym wyprzedzeniem, abyście mogli spokojnie przygotować menu i bez nerwów gromadzić zapasy. To również premiera mojej Mamy na blogu, która zgodziła się udostępniać nasze rodzinne przepisy i przygotowywać je dla nas pod czujnym okiem aparatu. Ja odgrywam tu tylko rolę kronikarza i bardzo się cieszę, że w końcu zbiorę te cenne przepisy w jednym miejscu. Na pierwszy rzut idzie mega proste danie, które jednak ma wierne rzesze zwolenników w naszej rodzinie i poza nią. Jak to zwykle bywa przy prostych potrwach najważniejsza jest jakość produktu. Są restauracje tak uprzywilejowane jak Water & Wine   gdzie jest zarybiony staw,  z którego ryby trafiają prosto na stół gości. Dołóżmy wszelkich starań, aby nasz karp też był bardzo świeży. Odczarujcie karpia w te święta dla swoich bliskich 🙂

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNEGO KARPIA W POMIDORACH

SKŁADNIKI:

  • 1 karp
  • 2 łyżki mąki
  • olej roślinny
  • 1 duża cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

Karpia oczyszczamy, myjemy, osuszamy i tniemy na porcje. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby sięgał do połowy dzwonka. Kawałki ryby obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej.

Ryba po grecku
Ryba po grecku

Karpia smażymy przez ok. 5-7 min z każdej strony, na złoty kolor.

Ryba po grecku
Ryba po grecku

Do rondelka nalewamy ok. 1/3 szklanki oleju i wkładamy pokrojoną w plastry cebulę. Cebulę dusimy nie smażymy przez ok. 8-10 min. Pod koniec duszenia możemy dodać kilka kropli zimnej wody, aby cebula “siadła”

_71a2539

Usmażonego karpia obkładamy sosem cebulowym i wstawiamy do lodówki. Na zimno to danie nabiera zupełnie innego wymiaru, spokojnie możecie je podać na kolację wigilijną i świąteczne śniadanie. Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

Karp w pomidorach
Karp w pomidorach

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *