BARDZO PIKANTNY PIECZONY ŁOSOŚ

Przepis koniecznie do wypróbowania! Uwielbiam ryby, robię je w domu bardzo często i szukam coraz to nowych rozwiązań na ich podanie. Ta rybka wyszła genialna. Pikantna, soczysta i wymaga jedynie zamarynowania. Łosoś to chyba najpopularniesza ryba w naszych sklepach dlatego też często można kupić ją super świeżą. Polujemy na dzikiego łososia, jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od hodowlanych braci.  A wy często robicie rybkę na obiad?

PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 1 płat świeżego łososia ze skórą
  • pęczek dymki

MARYNATA

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • skórka z 1 otartej cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego chili w płatkach

PRZYGOTOWANIE:

Rybę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie mieszamy i smarujemy rybę. Łososia wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy rybę. Łososia pieczemy ok. 20-25 min co jakiś czas smarując go marynatą. Podajemy posypanego posiakanym szczypiorkiem i otartą skórką z cytryny. Smacznego!

_71a1947

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *