ROSÓŁ Z KURKAMI I PULPECIKAMI

D71A8108Rewelacyjna zupa, a wręcz danie jednogarnkowe na chłodniejszy letni obiad. Mrożone buliony to mój ratunek od zawsze, na wiele okazji od przeziębień do kaca. Tym razem esencjonalny rosół z kury posłużył jako świetne tło do ukochanych kurek i pysznych mięsnych pulpetów.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l. bulionu drobiowego
  • 300 g kurek
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki masła

Na łyżce maśle rumienimy drobno posiekaną cebulę. Do mięsa mielonego dodajemy starte na tarce 2 ząbki czosnku, podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Z mięsa formujemy małe kuleczki, takie na gryz i podsmażamy w dużym rondlu, aż mięso się ładnie zarumieni. Kurki z czosnkiem podsmażamy na łyżce masła. Do mięsa dodajemy grzyby, bulion natkę pietruszki, sól i pieprz. Podgrzewamy zupę i podajemy z dodatkową natką pietruszki i parmezanem. Rewelacja!

D71A8094

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *