SAŁATKA Z WĘDZONYCH RYB

sałatka z ryb

W czerwcu po raz kolejny gościłam z koleżankami blogerkami na warsztatch w cudownym miejscu Water&Wine. Jak zawsze szef kuchni Marek Flisiński zaserwował nam zestaw pysznych dań opartych na lokalnych i sezonowych produktach, które w większości miałyśmy przyjemność zebrać w ogrodach Water&Wine. Moja dzisiejsza bardzo prosta i pyszna propozycja to ukłon w stronę jednego z wcześniejszych dań jakie zaserwował nam chef Flisiński, a które pozostało na długo w mojej pamięci: wędzony węgorz z konfitowanym żółtkiem i foie gras. Moja sałatka to bardzo prosta wersja tego wykwintnego dania, ale zapewniam Was bardzo smaczna. Połacznie świeżego i małosolnego ogórka świetnie orzeźwia i podkreśla mocny smak wędzonych ryb. Swieże zioła nadają daniu lekkości, a olej dyniowy i żółtko stanowią genialne spoiwo całości.  Smacznego!!!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z WĘDZONYCH RYB

SKŁADNIKI:

  • 100 g wędzonego węgorza
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g wędzonego halibuta
  • 2 ogórki świeże
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 młodziutki, cieniutki por
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki habanero
  • olej z dyni
  • 2 konfitowane żółtka
  • łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • czarnuszka
  • świeże zioła: melisa cytrynowa, mięta, kolendra

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryby kroimy w równą kostkę. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z koperkiem, oliwą, drobno poszatkowanum porem, przesiekaną papryczką habanero i musztardą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Na talerz wykładamy żółtko, wokół salsę ogórkową, na którą kładziemy pokrojone ryby i świeże zioła. Całość skrapiamy olejem dyniowym i czarnuszką. Pycha!

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 
sałatka z ryb morskich

water&wine

zdjecie: Maciej Stankiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *