Kuskus z ziołami czyli sałatka błyskawica. Nie raz wspominałam, że nie przepadam za jajkami na śniadania, ale już na lunch, lub kolację… uwielbiam! Ta sałatka jest tak pyszna, że radzę zrobić jej dużo, dużo więcej! Pomimo jesieni i coraz większych przymrozków nadal możemy czerpać co najlepsze z natury, o dziwo pomidorki i zioła w sałatce nadal balkonowe, co ciszy mnie niezmiernie i już planuję przyszłoroczną plantację i ekspansję na działkę rodziców 😉
SKŁADNIKI 1 PORCJA:
- 100 g kuskusu
- 1 ogórek
- 1 jajo
- pistacje
- mięta
- szczypiorek
- pietruszka
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 marynowane papryczki jalapeno
- skórka otarta z cytryny
Ogórka ścieramy na drobnych oczkach, odstawiamy na kwadrans, aby puścił sok. Kuskus zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, dodajemy startego ogórka wraz z sokiem, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy na 10 min.aby smaki się przegryzły. Dodajemy drobno posiekane zioła, pomidorki i pistacje.
Jajko gotujemy 5 min we wrzącej wodzie.
Sałatkę podajemy z ziołami i ciepłym jajem.
Przepis powstał przy współpracy Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.
Bardzo apetyczna sałatka 🙂
Tak, tak, bardzo polecam;-)
pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować 😀 Coś w moim stylu
Koniecznie, wylizałam miseczkę 😉