PIEKIELNIE PIKANTNA SAŁATKA Z WĘDZONYM HALIBUTEM I DRESSINGIEM Z MANGO

D71A8992

D71A8979aLato skończyło się gwałtownie i boleśnie, jesień trwała kilka dni, a teraz… brrr za oknem najgorzej. Wilgotno, wietrznie i zimno. Ja w ferworze pakowania pudeł – do końca listopada wyprowadzka…- wymyślam błyskawiczne dania na rozgrzanie. Okazuje się, że dibalo pikantna sałatka nie tylko rozgrzewa, ale nawet rozwesela 😉 W tym wypadku kopa całemu daniu daje niesamowity słodko-pikantny dressing na bazie świeżego mango i bardzo pikantnej habanero. Zatoki przeczyszczone, oczy załzawione wracam to kartonowych pudeł i dylematów w stylu śmieci/skarby 😉

SKŁADNIKI 2 PORCJE :

  • 2 marchewki
  • 60 g makaronu ryżowego
  • 150 g wędzonego halibuta
  • garść orzeszków ziemnych
  • świeża kolendra
  • sezam
  • 1 papryczka chilli

DRESSING MANGO:

  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • skórka otarta z limonki
  • 1 papryczka habanero, lub więcej wedle indywidualnych upodobań 😉
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Wszystkie składniki dressingu blenderujemy na jednolita pastę.

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Marchewkę obieramy obieraczką do warzyw w cieniutkie plasterki. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Halibuta rozdzielamy w kawałki „na ząb”. Kolendrę drobno siekamy, zostawiając kilka listków do dekoracji. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z dressingiem. Podajemy posypaną sezamem i udekorowaną świeżą kolendrą.

D71A8952

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *