CIASTO FILO Z FARSZEM Z GRUSZEK I GORGONZOLI Z MIODOWYM SOSEM

D71A2780-copy1

Uwielbiam ciasto filo, bezsprzecznie kojarzy mi się z wakacjami i miłymi chwilami. Przeważnie wypełnione białym serem, szpinakiem – bałkański street food. U mnie dzisiaj w jesiennej odsłonie z soczystymi gruszkami, słonym serem, orzechami z ogrodu i pysznym miodowo-cytrynowym sosem. Tarta znika w oka mgnieniu, jest to idealna porcja dla 2 głodnych osób, możemy ją podać z zieloną sałatą skropioną winegretem, lub samą. Pyszności!

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry ciasta filo
  • 2 gruszki
  • 100 g gorgonzoli
  • 1 jajo
  • natka pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa

SOS:

  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Plastry ciasta filo nakładamy jeden na drugi smarując całe dokładnie oliwą, lub roztopionym masłem. Ser kruszymy i równomiernie wykładamy na ciasto, gruszki tniemy w cienkie plasterki i układamy, tak aby plasterki zachodziły na siebie. Gruszki posypujemy posiekanymi orzechami.  Jajo roztrzepujemy w miseczce i smarujemy boki ciasta. Pieczemy ok. 30-40 min w 160 stopniach.

Sos łączymy dokładnie, aby uzyskać jednolitą emulsję.

Jeszcze ciepłą tartę podajemy posypaną pietruszką i skropiona sosem.

D71A2820

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *