GRZANKI Z PIECZONĄ DYNIĄ, TYMIANKIEM, BRYNDZĄ I ORZECHAMI

D71A2273

n

No trudno dynia jest niezaprzeczalną królową jesieni i ja też nie mogę się jej oprzeć. Prawdopodobnie macie już po wyżej dziurek w nosie dyniowych zup kremów, zapiekanek z dyni i pomarańczowych słodkich wypieków. No co zrobić, taka jesień 😉 Zawsze pod ręką, w dziesiątkach odmian, cudo nie warzywo! Tym razem upieczona wylądowała w sezonowym zestawie z orzechami, bryndzą i tymiankiem. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • bagietka
  • 200 g dyni piżmowej
  • bryndza podhalańska
  • orzechy laskowe
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • oliwa

Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć grillowanie i lekko ją przypalić aby nabrała dymnego aromatu. Miękką dynię blendujemy z solą i chilli,

Grzanki smażymy na oliwie na złoty kolor. Na grzanki wykładamy pastę z dyni, bryndzę, orzechy i tymianek. Zjadamy ciepłe. Przepychota!

D71A2273

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *