ŚNIADANIE MISTRZÓW – JAGLANE PLACUSZKI Z OSCYPKIEM I JABŁKAMI Z TYMIANKIEM

D71A7948a

Jak już zdążyłam pochwalić na FB jestem jednym z dziesięciu blogerów, który promuje polskie produkty w ramach Expo 2015. Zadanie arcyprzyjemne, bo wszystkie produkty najlepszej jakości, pełne smaku, zapachu i co najważniejsze naturalne. Bez chemii, kolorantów i dodatków rodem z tablicy Mendelejewa. Mamy z czego być dumni! Pierwsze z czterech dań na jakie Was zaproszę to oczywiście ŚNIADANIE 🙂 To danie mam nadzieję pogodzi i słodko i wytrawno żernych śniadaniowych braci. Idealnie współgra tu słodycz suszonych jabłek w jaglance ze słonością oscypka, podbijamy smak dobrze wyprażonym boczkiem i podajemy z dodatkiem prażonych w miodzie jabłek ze świeżym tymiankiem. Porcja teoretycznie dla dwóch osób, ale nie miejcie wyrzutów sumienia kiedy zjecie ją sami, idzie ciężka zima 😉

Jeśli podoba Wam się mój przepis będę wdzięczna za każdy oddany głos tu.

SKŁADNIKI NA 10 SZT:

  • szklanka ugotowanej organicznej kaszy jaglanej z jabłkami Ecoblik
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startego oscypka
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej rydzowy
  • 2 łyżki miodu podkarpackiego spadziowego
  • 1 kg jabłek
  • świeży tymianek
  • 3 plastry boczku

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i prażymy na miodzie aż zaczną się rozpadać. Dodajemy świeży, otarty tymianek, blenderujemy i studzimy.

Boczek pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w 160 stopniach do chrupkości i siekamy na bardzo drobne kawałki.

Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z rozkłóconym jajem, mąką ziemniaczaną i tartym oscypkiem, a następnie blednerujemy starając uzyskać się jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy jaglaną masę delikatnie ją spłaszczając. Smażymy z obydwu stron po ok. 2 minuty, aż placuszki będą brązowe.

Usmażone placki podajemy z prażonymi jabłkami, oprószone wypieczonym boczkiem i świeżym tymiankiem. Przepychota!

D71A7980a

D71A7966a

D71A8044a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *