GRZANKI Z MASŁEM Z PIECZONYCH POMIDORÓW I KOZIM SEREM

D71A7467

D71A7470aUpiekłam na zupę 2 kg kolorowych pomidorów, 2 główki czosnku i 4 marchewki.  Z części tego dobra zrobiłam masło pomidorowe. Z masłem pomidorowym wcinam grzanki – solo, lub z  dodatkami i jestem bardzo z siebie zadowolona. Pomidory w tysiącu postaci zawładnęły moją kuchnią i wyobraźnią. Od początku wiosny nawoziłam, pielęgnowałam, żżerałam. Radość z hodowli ogromna, ale nadal to tylko hodowla balkonowa…najdroższa, ale jednak an dłuższą metę nie wyżywi. Dlatego znoszę czasami po 2 szt, czasami po kilka kilo, przeróżnych odmian i eksperymentuję. Masło powstało przypadkowo, pomidory w piecu, ja robię wersję klasyczną smakowego masła – z natką pietruszki i czosnkiem i nagle benc! olśnienie, chcę masło pomidorowe. No i mam i jem łyżkami. Idę zbadać cholesterol…;-)

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki upieczonych pomidorów z czosnkiem
  • 100 g masła
  • sól
  • pomidory
  • dojrzewający ser kozi

Pomidory ok. 250 g  kroimy w ćwiartki i rozkładamy na blasze do pieczenia, dodajemy czosnek – pół główki – i skrapiamy wszystko oliwą. Pieczemy w temp. 160 stopni ok. 1,5 godziny. Czosnek wyciskamy z łupin i blendujemy z pomidorami i masłem na pastę. Doprawiamy solą do smaku.

Pieczywo smarujemy grubą warstwą masła i zapiekamy ok. 5 min w temp. 180 stopni. Na ciepłe grzanki nakładamy ser i plastry pomidora. Pycha!

D71A7461

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *