KASZANKA NA KARMELIZOWANYCH JABŁKACH

2a

kaszanka na jabłkachUwielbiam kaszankę, dlatego często eksperymentuję robiąc ją z różnymi sezonowymi owocami, lub warzywami, a czasem z jednym i drugim:-) Tym razem wyśmienitej jakości kaszankę, podałam na delikatnie pikantno – słodkich jabłkach.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 pętko kaszanki najlepszej jakości
  • 2 jabłka szare renety
  • pietruszka
  • 10 g orzechów włoskich
  • masło smakowe np. takie jak tu
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczkę musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 octu jabłkowego

Kaszankę obieramy i kroimy w grube krążki. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzane 2 łyżki masła z przyprawami wrzucamy pokrojone jabłka i prażymy ok. 4 minuty, dodajemy miód i karmelizujemy jabłka kolejne 2 minuty. Z musztardy, octu i oliwy robimy winegret. Na jabłkach układamy plastry kaszanki, posypujemy pietruszką i orzechami. Całość polewamy musztardowym winegretem.

kaszanka z jabłkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *