MALINOWA BEZA Z KREMEM Z MASCARPONE I BITEJ ŚMIETANY

malinowa bezaMalinowa beza ze słodkim kremem osłodzi nam deszczową wiosnę;-)

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 3 białka jaj
  • 2 żółtka jaj
  • 210 g cukru – do bezy
  • 1 łyżka cukru do kremu
  • 150 ml soku malinowego ( ja użyłam domowego b. skoncentrowanego)
  • 250 ml śmietanki deserowej 36%
  • 150 g. serka mascarpone

Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier.  Do ubitych z cukrem białek wlewamy sok malinowy i delikatnie mieszamy, tak aby powstały smugi z syropu. Na papier do pieczenia wykładamy masę i kilkoma szybkimi ruchami formujemy kształt bezy. Bezę pieczemy/suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni ok. 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy ją na ok. 1,5 godziny.

Z 2 żółtek i łyżki cukru ucieramy kogel-mogel. Kremówkę ubijamy uważając, aby nie przebić śmietanki. Do bitej śmietany dodajemy kogel-mogel i serek mascarpone.

Upieczoną i ostudzoną całkowicie bezę wypełniamy przygotowanym kremem i ozdabiamy listkami mięty.

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *