CZEKOLADOWY TORT BEZOWY

beza czekoladowa z orzechamiPo robieniu mazurków pozostały mi białka jaj i mimo, że miałam już nic przed świętami nie piec powstała wyśmienita beza czekoladowa z orzechami i kremem z dodatkiem Baileys’a. Idealna na świąteczny deser.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 7 białek jaj
  • 2 żółtka
  • 450 g. cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • pół kostki gorzkiej czekolady
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra śmietanki deserowej 36%
  • 30 ml. likieru Baileys

Białka jaj ubić na sztywną pianę, powoli do ubitej piany dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i kremowa. Do ubitej piany wsypujemy kakao i ubijamy kolejnych kilka minut. Kiedy krem jest gesty i błyszczący dodajmy posiekaną czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Na 2 blachy do pieczenia wykładamy papier i rysujemy okręgi o średnicy ok. 20 cm. Wykładamy krem na papier formując kształt bezy. Bezę pieczemy/suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni ok. 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy ją na ok. 2 godziny. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka beza nam popęka.

Z 2 żółtek i łyżki cukru robimy kogel-mogel. Kremówkę ubijamy uważając, aby nie przebić śmietanki. Do bitej śmietany dodajemy kogel-mogel i likier, dokładnie mieszamy i próbujemy:-)

Ostudzone bezy delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia. Bezy przekładamy kremem i posypujemy prze sitko kakao, lub dekorujemy orzechami i czekoladą. Deser jest bardzo słodki, ale wart grzechu;-)

tort bezowy

 

beza

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *