Przepis na pyszne domowe lody, których smaki możemy zmieniać sezonowo. Raz spróbujemy i nigdy już nie kupimy lodów w sklepie. Na zdjęciu lody truskawkowe, ale możemy eksperymentować i łączyć smaki owoców i przypraw.Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
- 3 żółtka jaj
- 300 ml śmietanki 36%
- 1 kg mrożonych, lub świeżych owoców
- cukier
Owoce rozmrażamy i gotujemy w garnku aż woda odparuje i zaczną się rozpadać. Z ok. szklanki owoców w małym rondelku robimy syrop – do suchego rondelka wsypujemy 1/2 szklanki cukru i pilnujemy aby się ładnie skameralizował a nie przypalił, dodajemy owoce i karmelizujemy aż powstanie gęsty syrop. Blendujemy rozmrożone owoce na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Ucieramy żółtka jajek z 1/2 szklanki cukru na kogel mogel. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jajeczną. Do owoców dodajemy masę śmietanowo – jajeczną i dokładnie ucieramy mikserem. Dodajemy syrop i ponownie ucieramy mikserem. Przekładamy do pojemnika i po godzinie ponownie miksujemy – czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy.
Witaj nominowałam Cię do Liebster Blog Award.. więcej szczegółów u mnie na blogu i kilka pytań … miłej zabawy magiawkuchni.blox.pl/2013/06/Liebster-Blog-Avard.html