TARTA BEZOWO – TRUSKAWKOWA

IMG_9334a

IMG_9330aPołączenie słodkiego ze słodkim, pyszna tarta wypełniona wariacją na tema Eaton Mess. Bita śmietana, świeże truskawki, syrop truskawkowy, mięta i podkład z malinowej konfitury. Prawdziwy deser dla łasuchów:-)

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g. zimnego masła
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 2 łyżki cukru
  • 280 g. mąki

KREM:

  • 250 ml. zimnej śmietanki 36%
  • bezy
  • syrop truskawkowy
  • konfitura malinowa – opcjonalnie
  • listki świeżej mięty
  • świeże truskawki

Siekamy zimne masło z mąką, dodajemy sól, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Kulę z ciasta wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do nie pokruszone bezy i syrop truskawkowy. Krem na czas pieczenia tarty wstawiamy do lodówki.

Tartę pieczemy w 180 stopni ok. 30 minut. Na wystudzony spód nakładamy warstwę konfitury malinowej, przykrywamy masą bezową i ozdabiamy świeżymi truskawkami i listkami mięty.

IMG_9336a

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *