LAKSA Z KREWETKAMI

D71A8868

D71A8868

W tym roku w opozycji do świąt zapraszam Was na rozgrzewające kolorowe dania. Nie mam nic do śledzia, makowca i barszczu – wręcz uwielbiam je pasjami, ale w tym roku, mówię pass. Święta zaczęłam już z początkiem grudnia i kilka razy w tygodniu serwuję wigilijne dania na firmowych imprezach integracyjnych. Początkowa euforia na widok śledzika, zgasła. Dlatego w pośpiechu przeglądam oferty biur podroży w nadziei na super czarter i odliczam dni do końca roku;-) A tymczasem zapraszam na błyskawiczną pyszną zupkę w kolorze słońca!

PRZEPIS NA LAKSĘ Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 3 cm imbiru świeżego
  • 2 trawy cytrynowe
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kolendry w ziarnach
  • 1 papryczka chilli
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3 szalotki
  • 1 dymka
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżki kurkumy
  • 3 liście limonki kaffir
  • 4 pieczarki
  • 300 ml bulionu
  • 12 krewetek
  • 250 ml mleka kokosowego
  • noodle
  • świeża kolendra
  • limonka

PRZYGOTOWANIE:

Na oleju kokosowym podsmażamy poszatkowany czosnek, imbir, chilli i dymkę, trawę cytrynową przez ok. 5 min. Dodajemy zmiażdżone ziarna kolendry, liście limonki i kurkumę. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 10 mi. Dodajemy pocięte cieniutko pieczarki, mleko kokosowe i krewetki. Gotujemy aż krewetki się zaróżowią. Na talerz wykładamy noodle, nalewamy zupę nakładając krewetki i pieczarki, podajemy z limonką, świeżymi ziołami i dodatkową papryczką chili.

D71A8852

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *