W tym roku w opozycji do świąt zapraszam Was na rozgrzewające kolorowe dania. Nie mam nic do śledzia, makowca i barszczu – wręcz uwielbiam je pasjami, ale w tym roku, mówię pass. Święta zaczęłam już z początkiem grudnia i kilka razy w tygodniu serwuję wigilijne dania na firmowych imprezach integracyjnych. Początkowa euforia na widok śledzika, zgasła. Dlatego w pośpiechu przeglądam oferty biur podroży w nadziei na super czarter i odliczam dni do końca roku;-) A tymczasem zapraszam na błyskawiczną pyszną zupkę w kolorze słońca!
PRZEPIS NA LAKSĘ Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 3 cm imbiru świeżego
- 2 trawy cytrynowe
- 3 ząbki czosnku
- łyżka kolendry w ziarnach
- 1 papryczka chilli
- łyżka oleju kokosowego
- 3 szalotki
- 1 dymka
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki kurkumy
- 3 liście limonki kaffir
- 4 pieczarki
- 300 ml bulionu
- 12 krewetek
- 250 ml mleka kokosowego
- noodle
- świeża kolendra
- limonka
PRZYGOTOWANIE:
Na oleju kokosowym podsmażamy poszatkowany czosnek, imbir, chilli i dymkę, trawę cytrynową przez ok. 5 min. Dodajemy zmiażdżone ziarna kolendry, liście limonki i kurkumę. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy 10 mi. Dodajemy pocięte cieniutko pieczarki, mleko kokosowe i krewetki. Gotujemy aż krewetki się zaróżowią. Na talerz wykładamy noodle, nalewamy zupę nakładając krewetki i pieczarki, podajemy z limonką, świeżymi ziołami i dodatkową papryczką chili.