SERNIK Z ZIELONĄ HERBATĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

D71A8644

Grudzień to czas wypieków, a Święta, to czas serników. To propozycja dla odważnych- zielony sernik z delikatną cytrusową nutą i białą czekoladą. Ten egzemplarz poszedł ze mną w gości i zyskał aprobatę zostając pożarty w okamgnieniu. Jest wilgotny, puszysty i umiarkowanie słodki, dodatki mogą być dowolne jeśli nie macie bezików wystarczy polewa z białej czekolady, lub pralinki, gwiazdki czy matcha przesiana przez sitko. Nie ma szans, żeby Wam nie wyszedł, grudzień miesiącem serników!

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 0,5 kg tłustego sera białego
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki herbaty matcha
  • 1 tabliczka białej czekolady rozpuszczonej
  • 100 ml śmietanki kremówki, lub jogurtu naturalnego

Do ozdoby:

  • bezy
  • biała czekolada
  • łyżka kremówki
  • gwiazdki cukrowe
  • skórka otrata z połowy cytryny

Biały ser przekładamy do misy miksera i miksujemy z cukrem i mąką aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając, kiedy masa będzie gładka i błyszcząca dodajemy jogurt, białą czekoladę i przesiewamy matchę.

Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 15 min  w temp. 170 stopni, następnie ok. godzinę w temp 120 stopni. Ciasto wystawiamy do kompletnego wystudzenia i wstawiamy na noc do piekarnika.

Białą czekoladę rozpuszczamy z kremówką i skórką cytrynową. Lekko studzimy i płynną wylewamy na ciasto rozprowadzając łopatką. Posypujemy cukrowymi gwiazdkami i dekorujemy bezami. Smacznego!

D71A8610

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *