SZPARAGI Z TRUSKAWKAMI KARMELIZOWANE W MIODZIE

IMG_9088a

IMG_9093aSezonowy deser, lub nietypowa przystawka z białymi szparagami i miodowym dressingiem. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 3 obrane białe szparagi
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść posiekanych truskawek
  • kilka listków mięty

Na rozgrzane masło wrzucamy szparagi, smażymy je przez ok. 2 minuty i zalewamy białym winem. Gotujemy ok. 5 minut. Kiedy wino odparuje dodajemy miód i truskawki. Po ok. minucie karmelizowany miód zacznie słodko pachnieć, wtedy dodajemy ocet balsamiczny. Szparagi podajemy z truskawkami, polane sosem miodowym i udekorowane listkami mięty.

IMG_9087a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *