CUKIER FIOŁKOWY

IMG_8948a

IMG_8980aJadalne kwiaty to piekne urozmaicenie deserów, lub sałatek w wiosenno – letnim sezonie.  Śliczne fiołki możemy rozgnieść z  cukrem, przerobić na galaretkę, lub konfiturę, albo zachować na całą zimę jako kandyzowane płatki. Korzystajmy z sezonu na kwiaty – rwijmy, wąchajmy, jedzmy.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki płatków fiołków
  • 6 łyżek cukru

Kwiaty fiołków obrywamy dokładnie z płatków, które myjemy i suszymy. W moździerzu ucieramy płatki z cukrem na gładką fioletowa masę. Rozsypujemy fiołkowy cukier na talerz i zostawiamy na noc aby wysechł, następnego dnia ponownie rozgniatamy wysuszoną masę w moździerzu.  Przesypujemy do szczelnego   słoika i używamy jako aromatyczny dodatek do deserów.

IMG_8971a

 


IMG_8948a

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *