SMAŻONE ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE Z SAŁATKĄ GRZYBOWĄ

IMG_5751a

IMG_5834aŚwieży śledź to chyba najbardziej niedoceniana nasza rodzima ryba. Nie uświadczymy go w nadmorskich smażalniach, ani restauracjach, w sumie wielkim szczęściem jest natknięcie się na świeże filety śledziowe w sklepie. Mnie się ostatnio udało i wykorzystałam przepis kuchni skandynawskiej z książki KC Wallberga ” My culinary kingdom”.  Skandynawskie dodatki zastąpiłam sezonową grzybową sałatką z podgrzybków i otrzymałam pyszny szwedzko – polski obiad.






SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • o,5 kg świeżych filetów śledziowych
  • 50 g soli
  • masło
  • koperek
  • 10 g musztardy
  • bułka tarta
  • 8 ziemniaków
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz
  • sałatka grzybowa taka jak tu

W litrze wody rozpuszczamy sól, w roztworze zanurzamy filety i wstawiamy do lodówki na min. 6 godzin. Wymoczone filety płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy musztardę z pokrojonym drobno szczypiorkiem i smarujemy nią filety od strony mięsa, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto brązowy kolor. Podajemy na ugotowanych w skórce młodych ziemniakach z sałatką grzybową. Rybę delikatnie skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i ozdabiamy koperkiem, lub świeżymi ziołami.

ws

IMG_5836a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *