Jagnięcina to zdecydowanie moje ulubione mięso, niestety nadal rzadko spotykane w polskich restauracjach i błędnie uważane za trudne w obróbce. Comber jagnięcy jest pysznym soczystym mięsem, które możemy upiec w całości i pokroić przed podaniem, lub surowe pokroić w plastry – otrzymamy śliczne kotlety z kostką – i obsmażyć na patelni do odpowiadającego nam stopnia wysmażenia. Do jagnięciny idealnie pasuje hummus, taki jak tu, sałata rzymska z avocado, lub kasza z warzywami podane jak tu.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 16 szt pojedynczych kotletów jagnięcych
- otarta skórka z 1 cytryny
- mięta suszona
- papryczka chilli
- oliwa
- sól
Mięso oprószamy przyprawami, polewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotleciki jagnięce przez ok. 3 minuty z każdej strony. Powinny być nadal różowe w środku. Mięso odstawiamy na kilka minut do odpoczęcia i podajemy z ulubionymi dodatkami. Pyszny, szybki obiad, który nie może się nie udać!
O tak! Takie kotleciki jagnięce są przepyszne. Delikatne i pachnące, różowe w środku, mniam!
O tak:-) bardzo lubię jeszcze wersję z gremolatą z ziół, masła, skórki cytryny… wkrótce postaram się umieścić przepis:-)