HUMMUS

IMG_5574a

IMG_5574aJedna z moich ulubionych potraw, często powtarzana, często modyfikowana, zawsze pyszna i pożywna. Po raz pierwszy za radą Jadłonomi* –  dodałam do hummusu lodowatą wodę i rzeczywiście było warto, pasta stała się bardziej kremowa i aksamitna. W tej wersji do hummusu dodałam kumin rzymski i podałam posypany zatarem. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 lub więcej łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • pół łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • oliwa
  • zatar do posypania

Wszystkie składniki pasty oprócz zataru mielimy blenderem na gładką masę.  Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy oliwę i lodowatą wodę, aż do osiągnięcia konsystencji, która nam będzie najbardziej odpowiadała. Ja lubię kiedy hummus jest gęsty z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sezamu. Podajemy posypane zatarem, sezamem i polane oliwą. Hummus możemy zaserwować jako przystawkę, lub dodatek do głównego dania.

mix

IMG_5543a

Tags from the story
,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *