FOCACCIA Z RYDZAMI

IMG_4799a

IMG_4856aKiedy na rynku zobaczyłam te piękne rudzielce od razu wiedziałam, że część trafi klasycznie na patelnię, a cześć na pyszną drożdżową focaccię, która okazała się strzałem w 10! Pieczywo jest miękkie, elastyczne i bardzo smaczne. Możemy je podawać zimne, lub podgrzewać w piekarniku. Najlepiej smakuje maczane w oliwie z solą. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 kg rydzy
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek

W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy dodać zaczyn i wyrabiać powoli dodając oliwę. Wrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, blachę piekarnika smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozciągamy ciasto delikatnie tak, aby wypełniło całą blachę. Na ciasto wykładamy rydze, zioła, solimy i pieprzymy. Odstawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni.

mix1

IMG_4858a

8 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *