PIKANTNE PIEROŻKI Z GOTOWANĄ KACZKĄ

IMG_4682a

IMG_4700aPo ugotowaniu rosołu z kaczki zostało mi niezwykle delikatne kacze mięso, które posiekałam, przyprawiłam i zamknęłam w pysznych pierożkach. Przepis na pierożki z pieczonej kaczki zamieszczałam już na blogu tu. Tym razem jednak mięsa nie mieliłam lecz posiekałam i przyprawiłam pikantną pastą z chilli. Bardzo atrakcyjny obiad z wykorzystaniem gotowanego z rosołu mięsa.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g. mąki
  • 150 ml. gorącej wody
  • łyżeczka masła
  • sól

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło. W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy. Jeśli ciasto zbyt mocno lepi się do rąk dodajemy mąki, jeśli jest zbyt twarde, odrobinę wody. Ciasto odkładamy na 30 minut do odpoczęcia. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka.

IMG_4682a

 

FARSZ:

  • mięso z udka i nóżki gotowanej kaczki
  • 1 cm kawałek korzeniu imbiru
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pasty chilli
  • łyżka sosu sojowego jasnego

Mięso kaczki drobno posiekać. Na patelni podsmażyć posiekaną szalotkę, tarty imbir, czosnek i pastę chilli – wystudzone dodać do posiekanego mięsa i dokładnie wymieszać dodając sos sojowy. Farsz nakładać po łyżeczce na przygotowane ciasto pierogowe. Lepiąc pierogi staramy się wypełnić je dokładnie farszem i  „wypchnąć” z nich powietrze. Gotujemy ok. minutę po wypłynięciu pierogów. Podajemy posypane dymką i skropione sosem sojowym.

IMG_4701a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *