NAJLEPSZE PIEROŻKI WON TON Z KACZKĄ

8

7Absolutnie konieczne do zrobienia, proste i super pyszne pierożki won-ton. Ciasto na te pierożki można zrobić samemu, lub kupić mrożone. Przyznam, ze z lenistwa często kupuję mrożone, choć jego zrobienie nie przyspawa żadnych trudności zajmuje jednak nasz drogocenny czas:) Won-tony z kaczką przygotowane w technice (podsmażamy-gotujemy-podsmażamy) mają wspaniałą wilgotną konsystencję ciasta i chrupki podsmażony spód. Do farszu użyłam mięsa z pozostałej części upieczonej w całości kaczki, ale farsz jest tak pyszny że warto upiec same nóżki, aby go zrobić.

 

SKŁADNIKI:

Farsz:

  • 2 pieczone udka kaczki
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • ok. 6 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka wody

Ciasto:

  •  300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki oliwy
  • lub paczka mrożonego ciasta won ton cienkiego do smażenia

Mikserem, lub ręcznie z podanych składników wyrabiamy ciasto, które cieniutko rozwałkujemy  kroimy na kwadraty i podsypujemy mąką, niewykorzystane tak przygotowane kawałki ciasta świetnie się zamrażają.

W blenderze miksujemy część mięsa z udek z dymką, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i olejem sezamowym, jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać łyżeczkę wody. Pozostałe mięso siekam na drobne kawałki i mieszam ze zmiksowanym farszem. Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładam kulkę z farszu, zwilżam brzegi odrobiną wody i sklejam po przekątnej. Kształt pierożków zależy jak zamierzacie je podać, klasyczne trójkątny najlepiej wyglądają w zupie, tobołki są świetne do smażenia, lub gotowania na parze, jest to kwestia estetyki uzależniona od naszych gustów.

mix1

Przygotowane won-tony możemy albo ugotować na parze – bambusowy koszyczek wykładamy papierem do pieczenia i nakłuwamy go widelcem, aby para miała swobodny dostęp do pierożków. Na garnek z gotującą się wodą wstawiamy koszyczek z pierożkami i pozwalamy im się gotować w ten sposób ok. 6-7 minut. Tak ugotowane won-ton mają bardzo delikatne ciasto i intensywny farsz, można je podawać z ulubionymi sosami do maczania.

mix2

Moim ulubionym sposobem przygotowania ich jest jednak podsmażenie pierożków przez ok. 2 minuty na odrobinie oleju, tak aby spód się lekko przybrązowił, po tym czasie zalewamy pierożki wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywką na kolejne 2 minuty, woda powinna wrzeć, tak aby dość szybko wyparowała, kiedy zdejmiemy pokrywkę i cała woda wyparuje pierożki ponownie się podsmażą. Warto spróbować tego sposobu pierożki wychodzą niezwykle smaczne.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *