BURGER JAGNIĘCY

burger na grilluW lutym miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, których tematem przewodnim była jagnięcina. Zajęcia prowadzone przez Aleksandra Barona, były bardzoooo smaczne. Pierwszym klasykiem jakiego wykonaliśmy był burger jagnięcy, niestety poza sezonem grillowym nie widzę możliwości przygotowania go w domowych pieleszach, aby porównać smak część burgerów smażyliśmy na patelni, a część grillowaliśmy –  burgery z patelni były niestety ugotowane, grillowane – wspaniałe. Mięso na burgera powinno mieć co najmniej 20% tłuszczu, jeśli kupimy wyjątkowo chudą jagnięcinę można dodać np. zmielonej słoniny. Tajemnicą dobrego burgera jest dokładne wyrobienie mięsa, dobre mięso nie potrzebuje żadnych przypraw, mięso solimy już po zdjęciu z grilla, przed podaniem. Na warsztatach burgery zostały skonsumowane z relishem z kiszonych ogórków z dodatkiem ziaren kolendry, mnie najbardziej mięso smakowało bez dodatków.

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 1/2 kg mielonej jagnięciny
  • sól
  • pieprz

Mięso dokładnie wyrabiamy ok. 15 minut, formujemy kotleta z dziurką w środku, która podczas pieczenia zniknie. Burgera układamy na bardzo rozgrzanym grillu i pieczemy tak jak lubimy. My lubimy średnio wysmażone, także pieczenie trwa ok. 4 minuty z każdej strony. Należy pamiętać, że przy tej ilości tłuszczu nasz kotlet gwałtowanie straci objętość.

burger mix

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *