RAZOWE BROWNIE Z ORZECHAMI LASKOWYMI, SYROPEM TRUSKAWKOWYM I JAGODAMI

6Ciasto czekoladowe – trochę brownie, a trochę murzynek. Dodatek mąki razowej sprawia że jest ciężkie i zbite, ale nie suche. Zupełnie inne niż próbowałam piec do tej pory. Orzechy, syrop truskawkowy i jagody – prawdziwa eksplozja smaków.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g. mąki żytniej razowej
  • kostka masła
  • 50 g. kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • pół szklanki syropu truskawkowego
  • szklanka jagód
  • 2 garści orzechów laskowych
  • bułka tarta, lub otręby do wysypania blachy

Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Jajka ubić z cukrem i dodać do ostudzonej masy czekoladowej. Dodać mąkę, kakao i sól. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy orzechy. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami, lub bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto i na wierzch wylewamy syrop malinowy i wykładamy jagody. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

mix

4

 

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *