MAROKAŃSKIE COMBRY JAGNIĘCE Z GLAZUROWANĄ MARCHEWKĄ I SOSEM JOGURTOWYM

D71A5829

D71A5838Comberki jagnięce w marokańskim stylu to cudowny letni obiad. Tym razem jagnięcinę pocięłam na pojedyncze kotlety, zamarynowałam na noc i podałam z glazurowaną w miodzie marchewką. Cudowności. Sos miętowo-kolendrowy wprowadza dodatkową letnią świeżość. Tym daniem zaimponujemy rodzinie i znajomym w grillowym sezonie, urozmaicając standardowe grilllowe menu. Jagnięcinę smażyłam na bardzo dużym ogniu, dzięki temu miała chrupiącą pyszną warstwę zewnętrzną i mięciutki, delikatny środek. Wspaniałe delikatne mięso, a dodatki… mogłabym zajadać same:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

KOTLECIKI:

  • 4 kotlety jagnięce
  • łyżka czerwone papryki wędzonej
  • pół łyżeczki kuminu
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • 1 łyżeczka pasty harrisa
  • masło klarowane  – do smażenia

MARCHEWKI:

  • 6 sztuk młodych marchewek
  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • kumin

SOS JOGURTOWY:

  • pojemnik jogurtu naturalnego 200 g
  • pół pęczka mięty
  • pół pęczka kolendry
  • sól
  • pieprz
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i nacieramy kotlety. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przed grillowaniem kotlety wyjmujemy odpowiednio wcześniej, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki sosu jogurtowego blendujemy na jednolity krem.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i wrzucamy oczyszczone, umyte marchewki, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem i smażymy około 7 minut aż marchewki zmiękną i pokryją się miodowo maślaną glazurą.

Patelnie grillową rozgrzewamy z masłem klarowanym i smażymy kolety jagnięce po ok. 4 minuty z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.

Combry podajemy z sosem jogurtowym, glazurowanymi marchewkami i świeżą kolendrą.

D71A5826

D71A5868

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *