REWELACYJNA KANAPKA ZE SMAŻONYMI MULAMI I PIKANTNYM SOSEM KAPAROWYM

D71A5935Na ostatnich wakacjach zakochałam się w kuchni luizjańskiej, a szczególnie w kanapkach ze smażonymi w głębokim tłuszczu owocami morza. Niestety świeże ostrygi to w naszym kraju dobro luksusowe, ale już mrożone mięso muli jest zaskakująco tanie. Starając się odtworzyć moją ulubioną lunchową kanapkę skupiłam się na chrupkiej panierce, dobrej jakości pieczywie i wyśmienitym sosie. Przyznam, że poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego majonezu, ale całą reszta dodatków zamieniła go w prawdziwy cymesik. Bułka jakiej użyłam, nie jest twarda jak bagietka i nie rysuje nam podniebienia, pomimo chrupiącej skórki jest miękka i delikatna.  Kanapka jest po prostu pyszna. Spokojnie moje udawane ostrygi robią mi małą Luizjanę w Łodzi:-)

SKŁADNIKI NA 2 KANAPKI:

  • 2 miękkie bułeczki
  • 1/6 sałaty lodowej pociętej w cieniutkie plasterki
  • 2 rzodkiewki pocięte w cieniutkie plasterki
  • mrożone małże ok. 200 g – lub więcej
  • olej

PANIERKA:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki maślanki
  • jajko

SOS:

  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1,5 łyżki posiekanych kaparów
  • ząbek czosnku starty na tarce
  • ostry sos wg uznania, ja użyłam mojego ulubionego Frank’s Red Hot
  • cytryna do podania

Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Małże rozmrażamy na sitku, osuszamy na papierowych ręcznikach i marynujemy przez ok. 20 minut w maślance. Suche składniki panierki mieszamy w miseczce, jajko roztrzepujemy widelcem na osobnym talerzyku. W rondelku rozgrzewamy 1/4 l. oleju. Małże zanurzamy w jajku a następnie w mieszance mąki, otrzepujemy z nadmiaru panierki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 2 minuty, aż panierka będzie ładnie zarumieniona na jasno brązowy kolor.

Bułkę rozkrajmy i smarujemy obydwie polówki hojnie sosem na który wykładamy sałatę, rzodkiewki i usmażone mule, które skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Podajemy z dodatkową cytryna i sosem. Rewelacyjny letni lunch!

D71A5957

D71A5950

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *