Na ostatnich wakacjach zakochałam się w kuchni luizjańskiej, a szczególnie w kanapkach ze smażonymi w głębokim tłuszczu owocami morza. Niestety świeże ostrygi to w naszym kraju dobro luksusowe, ale już mrożone mięso muli jest zaskakująco tanie. Starając się odtworzyć moją ulubioną lunchową kanapkę skupiłam się na chrupkiej panierce, dobrej jakości pieczywie i wyśmienitym sosie. Przyznam, że poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego majonezu, ale całą reszta dodatków zamieniła go w prawdziwy cymesik. Bułka jakiej użyłam, nie jest twarda jak bagietka i nie rysuje nam podniebienia, pomimo chrupiącej skórki jest miękka i delikatna. Kanapka jest po prostu pyszna. Spokojnie moje udawane ostrygi robią mi małą Luizjanę w Łodzi:-)
SKŁADNIKI NA 2 KANAPKI:
- 2 miękkie bułeczki
- 1/6 sałaty lodowej pociętej w cieniutkie plasterki
- 2 rzodkiewki pocięte w cieniutkie plasterki
- mrożone małże ok. 200 g – lub więcej
- olej
PANIERKA:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 szklanki maślanki
- jajko
SOS:
- 2,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1,5 łyżki posiekanych kaparów
- ząbek czosnku starty na tarce
- ostry sos wg uznania, ja użyłam mojego ulubionego Frank’s Red Hot
- cytryna do podania
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Małże rozmrażamy na sitku, osuszamy na papierowych ręcznikach i marynujemy przez ok. 20 minut w maślance. Suche składniki panierki mieszamy w miseczce, jajko roztrzepujemy widelcem na osobnym talerzyku. W rondelku rozgrzewamy 1/4 l. oleju. Małże zanurzamy w jajku a następnie w mieszance mąki, otrzepujemy z nadmiaru panierki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ok. 2 minuty, aż panierka będzie ładnie zarumieniona na jasno brązowy kolor.
Bułkę rozkrajmy i smarujemy obydwie polówki hojnie sosem na który wykładamy sałatę, rzodkiewki i usmażone mule, które skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Podajemy z dodatkową cytryna i sosem. Rewelacyjny letni lunch!
mniam! a ja myślałam, że to ja jadłam dziś wypasione kanapki!
🙂 Zakochałam się w kanapkach z owocami morza:-) bardzo polecam!!!