SMAŻONE GORDITAS Z KREWETKAMI I PICO DE GALLO

Smażone gorditas

Przepis nietypowy jak na mnie, bo z głębokiego tłuszczu! Z wielu powodów unikam w domu smażenia na oleju, ale tym razem było warto 🙂 Te placuszki to kwintesencja meksykańskiej kuchni, znajdziemy na nich: guacamole – czyli genialną pastę z avocado, pico de gallo – salsę z pomidorów z kolendrą i pikantną papryczką poblano, krewetki smażone z tequilą i garść kolendry. Przegląd wszystkiego co najlepsze w Meksyku. Oczywiście ambitnym kuchcikom polecam zrobienie placków samodzielnie, ale to danie z grupy fast food i postawiłam na półprodukt, ole!

PRZEPIS NA SMAŻONE GORDITAS

SKŁADNIKI NA 5 PORCJI:

  • 5 szt gorditas
  • olej do smażenia 1l
  • 3 dojrzałe avocado
  • 3 limoneki
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • sól morska
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3  dymki
  • 1 łyżka papryczek poblano
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz cayenne
  • 20 krewetek średniej wielkości
  • masło klarowane
  • 150 ml tequili
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE :

Avocado obieramy, rozgniatamy widelcem i łączymy z sokiem z limonki, poszatkowanymi łodyżkami kolendry, solą i startym ząbkiem czosnku.

Pico de gallo: Pomidorki kroimy w ósemki, dymkę cebulkę i szczypior drobno siekamy, mieszamy z papryczkami poblano, czosnkiem, solą i łyżeczką marynaty spod papryczek.

Na maśle klarowanym podsmażamy minutę krewetki, dodajemy tequile, sok z cytryny i smażymy ok. 3 minuty, dodajemy pieprz cayenne.

Na rozgrzany tłuszcz wkładamy gorditę i smażymy około minutę. Gorditę odsączamy na ręczniku papierowym. Na usmażony placuszek wykładamy porcję guacamole, usmażone krewetki, pico de gallo, sezam i świeże zioła, skrapiamy dodatkową limonką. Zjadamy natychmiast!

Meksykańska przystawka
Meksykańska przystawka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *