ANYŻOWY CHŁODNIK KALAFIOROWY

IMG_2565a

IMG_2564aTego lata stawiam na chłodniki! Kalafior to piękne i wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać w wielu konfiguracjach. W tym chłodniku połączyłam go z fenkułem i cytryną, zupa zyskała wspaniały anyżowo – cytrynowy aromat. Idealne orzeźwienie przy tropikalnych temperaturach:-)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kalafior
  • 1 bulwa fenkułu
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 0,5 litra wody
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietany 18%

Na maśle podsmażamy pocięty w plastry fenkuł, dodajemy cebulę w plasterkach, kalafior w różyczkach i na końcu czosnek. Wszystko smażymy ok. 4 minuty i zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 15 minut. Zupę blendujemy na gładką masę. Po przestygnięciu dodajemy śmietanę i skórkę cytryny i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Chłodnik możemy podać czysty, lub z grzankami.

IMG_2565a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *