Nigdy nie byłam specjalnie mięsożerna, ostatnio jednak odchodzę od mięsa coraz bardziej i większość moich dań to wegetariańskie wersje klasycznych przysmaków. A soczewica nie dość, że śliczna to taka wdzięczna:-) Można z niej zrobić prawdziwe cuda. Czerwona i zielona to klasyk, ale czarna to petarda. Grube, maślane ziarenka wyglądają zachwycająco i tak też smakują. Czuję, że zaprzyjaźnię sie z nią na dłużej, już nie mogę doczekać się połączenia jej w sałatkach z sezonowymi warzywami. Tymczasem ruszam szukać afrykańskich smaków w Maroko 🙂 W środę o tej porzę będę wystawiać twarz w stronę słońca i słuchać oceanu 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 0, 5 l bulionu warzywnego
- świeża kolendra
- jogurt grecki
- oliwa
- sól
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka startego imbiru
PRZYGOTOWANIE :
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Cebulę, imbir i czosnek umieść w misie z założonym ostrzem tnącym i miksuj przez 10 sekund przy prędkości 11. Zastąp ostrze mieszadłem i zgarnij składniki ze ścianek na środek misy. Dodaj przyprawy: kumin, kolenfrę, chilli. Na 5 minut uruchom program Slow Cook P1. Przprawy się podrażą. Ponownie załóż ostrze tnące i miksuj przez 10 sekund przy prędkości 11. Zastąp ostrze mieszadłem i zgarnij składniki ze ścianek na środek misy. Do misy dodaj soczewicę, bulion, pomidory. Ustaw program Slow cook na 40 min, dopraw solą. Podajemy z jogurtem greckim, skropionym oliwą, wędzoną papryką, świeżą kolendrą. Pycha!
Metoda tradycyjna:
Na patelni prażymy: kolendrę, kumin, chilli. Przyprawy ucieramy w moździerzu. W rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i imbirem, po 3 minutach dodajemy suche przyprawy. Dodajemy soczewicę, podsmażamy, mieszamy i wlewamy bulion i pomidory. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30-40 min, doprawiamy solą. Podajemy z jogurtem grecki, wędzoną papryką, świeżą kolendrą. Pycha!
Szklanka suchej soczewicy czy już po ugotowaniu??
suchej, przed ugotowaniem:-)
Brakuje informacji o tym kiedy dodajemy przyprawy w tradycyjnej wersji 🙁
Poprawione!