WYTRAWNE SEROWE PTYSIE Z FARSZEM Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

a

D71A3688ab
Szukając inspiracji na nadchodzące święta, powstały te pyszne, wytrawne ptysie, które zjedliśmy… na śniadanie :-) Ciasto ptysiowe jest bardzo proste i niezwykle pyszne, świetnie na nie wpływa dodatek intensywnego, aromatycznego sera gruyer. Z farszem możemy szaleć, wykorzystać do twarożku inne wędzone ryby, lub same warzywa. Ptysie są bardzo urodziwe, będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole i na pewno znikną w oka mgnieniu :-)

SKŁADNIKI:

  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g tartego sera gruyer

FARSZ:

  • 250 g sera ricotta
  • pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 g wędzonego łososia
  • świeżo mielony pierz

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą, dodajemy pocięte w kostkę masło i doprawiamy cukrem i solą. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy mąkę.Intensywnie mieszamy. Kiedy mąka wchłonie płyn dodajemy pojedynczo jaja i ser. Ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę łyżką, lub szprycą. Pieczemy ok. 20 min. w temp 200 stopni.

Twarożek mieszamy z drobno posikanym łososiem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nakładamy przygotowany farsz. Dekorujemy koperkiem i staramy się nie zjeść wszystkich na raz :-)

5

2 komentarze

  • sliczny blog, na prawde jestem pod wrazeniem kreatywnosci;) wszytko wyglada tak zachecajaco! swietne polaczenia smakow. i zdjecia ! po prostu super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *