CHŁODNIK Z SAŁATY Z SALSĄ Z OGORKÓW I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

przepis na zielony chłodnik

Ten absolutnie genialny chłodnik to wypadkowa wielu inspiracji i podróży. Po raz pierwszy z chłodnikiem z sałaty spotkałam się ponad rok temu w Water&Wine w Nałęczowie, gdzie szef Marek Flisiński podał go w bardzo elegancki sposób z kawiorem i mrożoną słoniną. Ostatnia moja podróż do Poznania to wspomnienie pysznej salsy z ogórków, a wypadkowa to poniższy przepis. Delikatny dodatek w postaci pure z młodych ziemniaków i sera koziego to efekt plądrowania lodówki 😉 Dodatki do tego chłodnika możecie modyfikować wedle uznania, ale nie rezygnujcie z salsy ogórkowej! Lato dopiero się rozkręca, sezon chodnikowy w pełni, nie bójmy się eksperymentów. Dodajmy do naszej bazy wędzonego pstrąga/łososia, upieczmy młody czosnek, który będzie wspaniałym dodatkiem do ziemniaczków, a może marynowane plasterki rzodkiewki, fenkułu i ogórka? Moja sałacianka triumfuje na proszonych obiadkach, ja bazę  ( zmiksowaną sałatę z maślanką ) popijam nawet na śniadanie, lato jest pyszne!

PRZEPIS NA CHŁODNIK Z SAŁATY:

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 300 ml maślanki
  • sól
  • łyżka soku z cytryny
  • biały pieprz

SALSA:

  • 1 duży ogórek małosolny
  • 1 mały ogórek świeży
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych listków mięty
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju z dyni
  • skórka otarta z połowy cytryny

PURE:

  • 150 g koziego twarożku
  • 5 młodych ziemniaczków
  • pół łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • łyżka świeżo tartego chrzanu
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone liście sałaty blendujemy z maślanką, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na min. godzinę aby nasza baza dobrze się schłodziła.

Wszystkie składniki salsy drobno siekamy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki gotujemy z łodygami koperku do miękkości. Serek kozi z przyprawami blenderujemy z ugotowanymi  ziemniakami, dosmaczamy i wstawiamy do lodówki.

Na talerz wykładamy po 2 łyżki salsy, 3 łyżeczki pure z ziemniaka, świeży koperek i nalewamy chłodnik. Skrapiamy oliwą dyniową i zajadamy. Pycha!

Przepis inspirowany kampanią „Cisowianka. Gotujmy zdrowo.

_71A9164

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *