FRANCUSKA KLASYKA NA WIECZÓR

IMG_3045a

IMG_3070aZa oknem deszcz, w lodówce hula wiatr a strach przed jesienią wzmaga apetyt. Szybki rekonesans po kuchennych szafkach i na kolację ląduje francuskie pissaladiere z lekkim twistem. Uwielbiam to połączenie smaków, czasem warto wrócić do klasyki:-)

SKŁADNIKI:

  • rulon mrożonego ciasta francuskiego, lub słone kruche ciasto jak na tartę
  • 1 kg cebuli
  • słoiczek dobrej jakości anchois
  • łyżka masła
  • słoiczek  czarnych oliwek
  • tymianek
  • kumin
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ostrej musztardy

Ciasto rozmrażamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Cebule kroimy w plasterki i smażymy na maśle dodając tymianek, kumin, sól, pieprz i cukier. Smażymy kolejne kilka minut, aż cebula będzie miała ładny ciemno brązowy kolor. Na upieczone ciasto nakładamy cienką warstwę musztardy, karmelizowaną cebulę, anchovis i oliwki. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy ciepłe.

IMG_3045a

IMG_3080z

IMG_3085a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *