PIECZONE W MIODZIE FIGI Z OWCZYM TWAROŻKIEM I PISTACJAMI

IMG_3347a

IMG_3347aFigi lubię w każdej postaci, suszone, pieczone, surowe, wytrawne i słodkie. Połączenie pieczonych fig z serem to klasyka – wybór sera to już inna, bardzo odpowiedzialna kwestia:-) Początkowo chciałam zaeksperymentować z kozią chałwą, ale niestety okazała się tego dnia nie do dostania, pewna miła Pani zaproponowała mi owczy twarożek jako idealny mariaż ze słodkimi figami i miała rację. Danie to można traktować jako przystawkę, podwieczorek, lub pyszne śniadanie.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 dojrzałe figi
  • kawałek masła
  • 1 łyżka miodu
  • garść pistacji
  • 100 g. twarogu owczego

Figi ostrym nożem nacinamy na krzyż i faszerujemy masłem. Miód i połowę pistacji układamy na owocach i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy ciepłe z twarożkiem i pistacjami.

IMG_3338A

IMG_3365a

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *