BURACZANY KUSKUS Z ORZECHAMI

IMG_1224

IMG_1262Szukając przepisu na połączenie buraków z kuskusem trafiłam na brytyjskiego bloga, który odsyłał mnie do rodzimego http://gotujebolubi.pl/kuskus-koloru-roz/. Przepis Moniki był dla mnie dużą inspiracją, jednak chciałam użyć surowych warzyw do przygotowania kuskusu. Część surowych buraków starłam na tarce, z pozostałych wycisnęłam sok i w nim „ugotowałam” kuskus. Efekt jest świetny. Kaszka wypija cały sok przechodząc słodyczą buraczków, a w połączeniu z tureckim sumakiem, cytryna i świeżymi ziołami tworzy wyśmienite, zdrowe lunchowe danie.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg buraków
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • garść ulubionych orzechów uprażonych na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • sumak ok. 1 łyżki

Buraki obieramy, 3 średniej wielkości sztuki ścieramy na grubych oczkach tarki, z pozostałych wyciskamy sok. Kuskus zalewamy połową szklanki soku z buraków i połową szklanki wrzątku. Pozostały sok z buraków wypijamy – jest pyszny i bardzo zdrowy. Odstawiamy na ok. 20 minut aż kaszka wchłonie cały płyn. Drobno posiekaną pietruszkę, koperek i starte buraczki mieszamy z kuskusem, doprawiając oliwą, sokiem z cytryny, startym czosnkiem, sumakiem i solą. Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu posypane prażonymi orzechami i skropione dodatkowo kilkoma kroplami cytryny.

IMG_1245

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *