Szukając przepisu na połączenie buraków z kuskusem trafiłam na brytyjskiego bloga, który odsyłał mnie do rodzimego http://gotujebolubi.pl/kuskus-koloru-roz/. Przepis Moniki był dla mnie dużą inspiracją, jednak chciałam użyć surowych warzyw do przygotowania kuskusu. Część surowych buraków starłam na tarce, z pozostałych wycisnęłam sok i w nim “ugotowałam” kuskus. Efekt jest świetny. Kaszka wypija cały sok przechodząc słodyczą buraczków, a w połączeniu z tureckim sumakiem, cytryna i świeżymi ziołami tworzy wyśmienite, zdrowe lunchowe danie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków
- 3/4 szklanki kuskusu
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- garść ulubionych orzechów uprażonych na suchej patelni
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- oliwa
- sumak ok. 1 łyżki
Buraki obieramy, 3 średniej wielkości sztuki ścieramy na grubych oczkach tarki, z pozostałych wyciskamy sok. Kuskus zalewamy połową szklanki soku z buraków i połową szklanki wrzątku. Pozostały sok z buraków wypijamy – jest pyszny i bardzo zdrowy. Odstawiamy na ok. 20 minut aż kaszka wchłonie cały płyn. Drobno posiekaną pietruszkę, koperek i starte buraczki mieszamy z kuskusem, doprawiając oliwą, sokiem z cytryny, startym czosnkiem, sumakiem i solą. Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu posypane prażonymi orzechami i skropione dodatkowo kilkoma kroplami cytryny.