CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SOSEM MALINOWYM I MASŁEM ORZECHOWYM

IMG_2670a

IMG_2670aPyszne mocno czekoladowe ciasto, przełamane kwaskowatym smakiem owoców i polewą z dodatkiem otartej skórki z cytryny. Robiąc to ciasto martwiłam się, że przesadziłam, że za dużo się w nim dzieje, ale o dziwo smaki się dopełniają i uzupełniają. Bardzo odpowiada mi tak intensywne połączenie smaków. Polecam wszystkim łasuchom!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  •  4 duże jajka
  • 60 g cukru
  • 60 g kakao
  • 60 mąki

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok minutę. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. W misce mieszamy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Małą tortownicę – średnica ok 25 cm – wypełniamy ciastem. Murzynka pieczemy 40 minut w 170 stopniach.

IMG_2581a

SOS MALINOWY:

  • ćwierć kilo malin
  • 2 łyżki cukru

Maliny podgrzewamy z cukrem i gotujemy aż owoce się rozpadną. Studzimy i nasączamy sosem przekrojone na pół ciasto. Murzynek sam w sobie jest suchy, jeśli uważamy że sosu mamy zbyt mało na nasączenie 2 połówek ciasta możemy do niego dodać likier wiśniowy, lub gin.

MUS Z MASŁA ORZECHOWEGO:

  • 200 g solonego masła orzechowego
  • 50 ml śmietany 18%

Śmietanę ucieramy z masłem na gładką masę. Mus wykładamy na nasączony na spód ciasta.

IMG_2590a

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • tabliczka 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany 30%

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i otartą skórkę cytrynową. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Nakładamy na ciasto szpatułką tworząc wirki.

IMG_2721a

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *