POSTNA GRZYBOWA Z PĘCZAKIEM I SOKIEM Z KISZONEJ KAPUSTY

D71A8257

D71A82

Czysta, niezabielana zupa grzybowa, to jedna z moich ulubionych zup – nie tylko na świętą. To sprawdzony przepis na idealną, mocną grzybówkę idealną na wigilijną kolację. Opcjonalnie możecie ją doprawić sokiem z kapusty, polecam dodawać go w niewielkich ilościach, czasem jest bardzo kwaśny i wystarczy niewielka ilość do doprawienia zupy. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji 😉 Smacznego!

PRZEPIS NA POSTNĄ GRZYBOWĄ

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • 400 g suszonych grzybów
  • 3 świeże liście laurowe
  • 6 szt ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • szalotki
  • pietruszka
  • oliwa
  • masło
  • 150 ml soku z kiszonej kapusty
  • szklanka ugotowanego pęczaku
  • świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namaczamy na noc. Włoszczyznę obieramy, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku a warzywa będą lekko brązowe. Upieczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą ok. 2 l i gotujemy ok.30 min. Bulion doprawiamy solą, pieprzem i odcedzamy. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do bulionu wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą z moczenia, podsmażoną cebulkę i gotujemy 20 min. Pod koniec gotowania doprawiamy sokiem z kiszonej kapusty.

Zupę podajemy z ugotowanym pęczakiem i świeżym tymiankiem.

D71A8257

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *