KREM MARCHEWKOWY Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

IMG_9928Rozgrzewające zupy kremy to mój tegoroczny zimowy hit. Eksperymentuję z warzywami i dodatkami, a ilość opcji jest nieskończona. Słodycz marchewki przełamałam intensywnymi przyprawami, a dzięki dodatkowi soczewicy zupa jest bardzo syta. Dzięki takim jednogarnkowym,  zdrowym daniom nawet zimą  uda nam się dietetycznie odżywiać.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 kg marchewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 cm kawałek imbiru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1, lub 2 suszone papryczki chili
  • łyżka masła
  • świeże zioła
  • sezam
  • jogurt naturalny

W garnku o grubym dnie podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchew, cebulę, imbir, chili, kurkumę i gałkę. Po ok. 3 minutach zalewamy warzywa z przyprawami bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy i jeśli jest zbyt gęsta  dodajemy wodę i soczewicę. Gotujemy kolejny kwadrans pod koniec dodając sok z pomarańczy sól i pieprz. Zupę podajemy z dodatkiem jogurtu, świeżych ziół i sezamu.

IMG_9886

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *