SMAŻONA WIEPRZOWINA Z MAKARONEM RYŻOWYM I FISTASZKAMI

IMG_9820Świeże zioła, tłuste mięso i aromatyczne dodatki to idealne danie na mglistą, stalową sobotę. Pogoda bagienno-barowa, znajomi pouciekali w stronę słońca, pozostaje pocieszać się w kuchni wakacyjnymi smakami i wspomnieniami zakątków, gdzie świat jest zawsze kolorowy:-) Zapraszam na pyszną sałatkę z wieprzowiną!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 150 g wieprzowiny mielonej
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • łyżeczka oliwy
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej mięty
  • 1 suszona papryczka chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • mała paczka makaronu ryżowego
  • duża garść fistaszków

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fistaszki prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Wieprzowinę mieszamy z imbirem, czosnkiem, papryczką i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Smażymy dość długo, aż  mięsa wytopi się tłuszcz i zostaną chrupkie kawałki. Do mięsa dodajemy świeże zioła, olej sezamowy, szalotkę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Mięso podajemy z makaronem ryżowym, świeżymi ziołami, posypane fistaszkami.

IMG_9828

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *