PYSZNE CURRY Z SOCZEWICĄ, JARMUŻEM I PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM

IMG_9497Pyszne, bardzo zdrowe rozgrzewające zimowe danie z pikantnym sosem na bazie jogurtu. Jednogarnkowe danie i treściwe zupy to moje zimowe faworyty, zima w tym roku łagodna to i propozycje kulinarne delikatne – bezmięsne, za to bardzo aromatyczne i kolorowe.

SKŁADNIKI:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • łyżka świeżego startego imbiru
  • 3 listki suszone curry
  • 3 duże liście jarmużu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól – do smaku

SOS JOGURTOWY:

  • opakowanie  – 200 ml jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 1/2 świeżej papryczki chilli

W garnku o grubym dni rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy posiekaną cebulę, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry, które następnie rozgniatamy w moździerzu. Warzywa blendujemy. Wszystkie przyprawy dodajemy do garnka ze zblendowanymi warzywami. Smażymy około 2 minuty mieszając. Dodajemy soczewicę, passatę i ok. 200 ml wody. Po około kwadransie soczewica zacznie mięknąć i należy być czujnym aby jej nie rozgotować, ziarna mają zachować swój kształt. Dodajemy porwany w kawałki jarmuż i gotujemy kolejne 10 minut. Danie gotowe.

Jogurt blendujemy z papryczką chilli, cytryną i miętą. Delikatnie solimy. Jest pyszny!

Curry podajemy ze świeżymi ziołami, skropione sosem jogurtowym z chlebkami naan, natchos, pitami i ćwiartką cytryny:-) Pycha!

Untitled-1

IMG_9564

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *