Pyszne, bardzo zdrowe rozgrzewające zimowe danie z pikantnym sosem na bazie jogurtu. Jednogarnkowe danie i treściwe zupy to moje zimowe faworyty, zima w tym roku łagodna to i propozycje kulinarne delikatne – bezmięsne, za to bardzo aromatyczne i kolorowe.
SKŁADNIKI:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 świeża papryczka chilli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka ziaren kolendry
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- łyżka świeżego startego imbiru
- 3 listki suszone curry
- 3 duże liście jarmużu
- 2 łyżki oliwy
- sól – do smaku
SOS JOGURTOWY:
- opakowanie – 200 ml jogurtu naturalnego
- otarta skórka z 1 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- pół pęczka świeżej mięty
- 1/2 świeżej papryczki chilli
W garnku o grubym dni rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy posiekaną cebulę, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry, które następnie rozgniatamy w moździerzu. Warzywa blendujemy. Wszystkie przyprawy dodajemy do garnka ze zblendowanymi warzywami. Smażymy około 2 minuty mieszając. Dodajemy soczewicę, passatę i ok. 200 ml wody. Po około kwadransie soczewica zacznie mięknąć i należy być czujnym aby jej nie rozgotować, ziarna mają zachować swój kształt. Dodajemy porwany w kawałki jarmuż i gotujemy kolejne 10 minut. Danie gotowe.
Jogurt blendujemy z papryczką chilli, cytryną i miętą. Delikatnie solimy. Jest pyszny!
Curry podajemy ze świeżymi ziołami, skropione sosem jogurtowym z chlebkami naan, natchos, pitami i ćwiartką cytryny:-) Pycha!