PASTA DO PIECZYWA Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY

IMG_9309

IMG_9309Po świątecznym nieprzyzwoitym obżarstwie mam ochotę na owoce, warzywa i delikatne, dietetyczne potrawy. Dlatego w najbliższym czasie na blogu będzie sporo bezmięsnych dań. Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą, można za każdym razem dowolnie je przyprawić, żaglując smakami świata.

SKŁADNIKI:

  • puszka odsączonej ciecierzycy
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa

Ciecierzycę odsączamy. Soczewicę zalewamy podwójną ilością wody, solimy i gotujemy z ząbkiem czosnku, aż soczewica zacznie się rozpadać. Na łyżeczce oliwy podsmażamy posiekany czosnek z cebulą i dodajemy do soczewicy. Wszystkie przyprawy, soczewicę i ciecierzycę miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej oliwy. Pastę możemy trzymać kilka dni w lodówce, podajemy ją z ulubionym pieczywem, rukolą, listami boćwiny, lub fenkułem.

mix

IMG_9311

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *