PYSZNA JOGURTOWA BABKA Z MALINAMI NA CIĘŻKIE CZASY

Nie jestem mistrzem dekoracji ciast, dlatego wybaczcie tę rachityczną malinową koronę 😉 Ciasto również się nie przypaliło, to upieczony mus truskawkowy, dzięki temu zabiegowi mamy słodką truskawkową warstwę na spodzie i słodko – kwaśny lukier na górze. Babka jest bardzo delikatna, wilgotna i owocowa. Robi się ją błyskawicznie i zjada jeszcze szybciej. A na ciężkie czasy nie ma nic lepszego niż kawałek domowego ciasta. Prawda?

PRZEPIS NA BABKĘ JOGURTOWĄ Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 małe opakowanie jogurtu
  • 2 jaja
  • 120 g oleju
  • 120 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki zmiksowanych truskawek

LUKIER:

  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • garść malin

W mikserze ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy aż do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i nadal ucieramy. Kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia i wykładamy mus truskawkowy.

Formę  do pieczenia smarujemy masłem. Ja piekłam ciasto w formie z kominem, ale możecie je upiec w zwykłej keksówce. Pieczemy około 40 min, lub do suchego patyczka  w 160 stopniach.

Cukier puder rozprowadzamyn z sokiem z cytryny aż otrzymamy lukier.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowice studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy i polewamy lukrem. Dekorujemy malinami i zjadamy!

dy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *