Nie jestem mistrzem dekoracji ciast, dlatego wybaczcie tę rachityczną malinową koronę 😉 Ciasto również się nie przypaliło, to upieczony mus truskawkowy, dzięki temu zabiegowi mamy słodką truskawkową warstwę na spodzie i słodko – kwaśny lukier na górze. Babka jest bardzo delikatna, wilgotna i owocowa. Robi się ją błyskawicznie i zjada jeszcze szybciej. A na ciężkie czasy nie ma nic lepszego niż kawałek domowego ciasta. Prawda?
PRZEPIS NA BABKĘ JOGURTOWĄ Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 1 małe opakowanie jogurtu
- 2 jaja
- 120 g oleju
- 120 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki zmiksowanych truskawek
LUKIER:
- 3 łyżeczki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- garść malin
W mikserze ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy aż do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i nadal ucieramy. Kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do formy do pieczenia i wykładamy mus truskawkowy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem. Ja piekłam ciasto w formie z kominem, ale możecie je upiec w zwykłej keksówce. Pieczemy około 40 min, lub do suchego patyczka w 160 stopniach.
Cukier puder rozprowadzamyn z sokiem z cytryny aż otrzymamy lukier.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowice studzimy. Wyjmujemy delikatnie z formy i polewamy lukrem. Dekorujemy malinami i zjadamy!