SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI

Baked eggplant salad
Baked eggplant salad

Water & Wine  wszystko jest perfekcyjne – od nizwykłych kompozycji smakowych po niezwykłą ceramikę, która powstaje na indywidualne zamówienie i pod czujnym okiem szefa Marka Flisińskiego. Za każdym razem goszcząc w Water & Wine roztkliwiamy się z Dziewczynami  nad piękną zastawą na jakiej mamy przyjemność jeść. Moją skromną, ale pyszną jesienną sałatkę podam w miseczce, która wyszła spod ręki Kasi, która tworzy te niezwykłe formy. Prawda, że pięknie się komponuje?

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ZIELONEJ SOCZEWICY 2 PORCJE

SKŁADNIKI:

  • 1/2  szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 szalotki
  • 1 bakłażan
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • ser halloumi

DRESSING:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek wędzonego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta suszonego chilli
  • kilka listków bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W miseczce przygotowujemy dressing i dodajemy go do ugotowanej soczewicy. Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę bakłażana, kiedy delikatnie się obsmaży dodajemy na patelnię drobno pokrojony boczek i szalotkę, smażymy dopóki bakłażan będzie miękki a boczek chrupiący. Odsączamy bakłażana i boczek na ręczniku papierowym i dodajemy do soczewicy. Dokładnie mieszamy.

Ser halloumi tniemy w plastry i smażymy na patelni grilowej, do momentu kiedy ładnie zbrązowieje i będzie miękki w środku.

Sałatkę podajemy ciepłą z usmażonym halloumi, świeżymi ziołami i kilkoma kroplami pysznej oliwy.

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

smażone halloumi i bakłażan
smażone halloumi i bakłażan

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *